Aamunavausmateriaali

Aamunavausmateriaalia kouluille

Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksestä
Aamunavaukset soveltuvat käytettäväksi esimerkiksi yläkoulussa, lukiossa, toisen asteen oppilaitoksissa tai muualla vastaavan ikäisten kanssa.

Aamunavaus onnesta
Jokainen haluaa olla onnellinen. Mutta mikä tekee meidät onnellisiksi ja voiko omaan onnellisuuteen jotenkin vaikuttaa?

Ahtisaari-päivän aamunavaukset
Oppimateriaalista löytyy kaksi erilaista aamunavausta rauhan ja sovittelun teemaan.

Unicefin aamunavaukset
Teemat: Lapsen oikeudet, vesi, köyhyys, terveys

YK-liiton päivänavauksia: Kulttuurien lähentyminen
Ala- ja yläkouluille suunnatuissa päivänavauksissa käsitellään satujen muodossa rakentavassa lähentymisessä tarvittavia elämäntaitoja: omien lähtökohtien tunnistamista, empatiaa sekä yhdenvertaisuutta. Aamunavaukset löytyvät teksteinä ja valmiina äänitiedostoina (.wma / Windows Media Player).  yghiggkigig

YK-liiton päivänavauksia: Vuosituhattavoitteet (ala- ja yläkouluille sekä lukioihin)
Ala- ja yläkouluille sekä lukioille suunnatut, vuosituhattavoitteita käsittelevät päivänavaukset löytyvät ohesta liitetiedostoina.

YK-liiton päivänavauksia: Parcouria, rauhaa ja ihmisoikeuksia
Materiaalipakettiin kuuluu kymmenen erilaista kansainvälisiin teemapäiviin liittyvää päivänavausta. Päivänavaukset 1-4 on suunnattu alakoulujen käyttöön, päivänavaukset 5-7 yläkouluille ja 8-10 lukioille.

Päivänavaus: Saamelaisten kansallispäivän (6.2.) kuunnelma
Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta. Suomen YK-liiton päivänavauskuunnelma pohtii ihmisenä olemista ja saamelaisuutta havahduttavalla tavalla. Kuunnelman kesto on noin 10 minuuttia ja se sopii opetukseen yläkouluissa ja lukioissa.

Amnestyn "Mun rajat"- kampanjan materiaalia aamunavauksen tueksi
"Mun rajat" -kampanjan materiaalia seksuaalisen väkivallan vastustamisen ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden edistämisen käsittelemiseksi yläkoulu ja lukioikäisten aamunavauksissa.

Ihmisoikeusaktivistit
Useat henkilöt maailmassa ovat toimineet ja toimivat edelleen aktiivisesti ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Usein he ovat joutuneet luopumaan paljosta omassa elämässään edistääkseen muiden ihmisten ja ihmisryhmien oikeuksien toteutumista.

Ihmisoikeudet -video (10min.)
 Yläkoulujen ja toisen asteen oppilaat voivat katsoa aamunavauksena SYL:n tuottaman videon ihmisoikeuksista (10min.). Kahdeksan julkisuuden henkilöä kertoo itselleen tärkeimmästä ihmisoikeudesta.

SPR:n aamunavaukset
Aamunavauksia kriisitilanteista, sodasta, ystävänpäivästä ja rasisimista

SPR:n aamunavaus: Eroon ennakkoluuloista.
Aamunavaus sopii yläkouluihin ja lukioihin

SPR:n nälkäpäivän aamunavaukset
Syksyisin järjestettävässä Nälkäpäivä-keräyksessä autetaan ihmisiä eri puolilla maailmaa. Viime vuosina teemoina ovat olleet nälänhätä sekä luonnonkatastrofien ja ilmastonmuutoksen uhrit.

Pelastakaa Lapset ry:n aamunavauksia
Aamunavaukset käsittelevät lapsityöläisyyttä ja ihmisoikeuksia. Lisäksi oppituntivinkeistä löydät Sonata Arctica -yhtyeen kappaleen: I have a right

Earth hour alakouluille (sisältää aamunavauksen)

Earth hour yläkouluille ja keskiasteen oppilaitoksille (sisältää aamunavauksen)

Operaatio Tuvalu
Ilmastonmuutosaiheinen aamunavaus alakouluille.

Tarinoita muuttuvalta planeetalta
WWF:n uusi materiaali on kokoelma kertomuksia ympäristöstä, kestävästä kehityksestä, uhanalaisista lajeista sekä ihmisistä eri maissa ja heidän mahdollisuuksistaan toimia paremman maailman puolesta. Voit tilata materiaalin Maailmankoulusta tai WWF:ltä. Voitte myös kuunnella esimerkkitarinoita Vaskivuoren lukion oppilaiden esityksinä.

Nenäpäivän aamunavaukset
Aamunavaukset sopivat varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja toiselle asteelle. Sivustolta löydät tarinoiden lisäksi nenäpäivä-biisin ja power point -kuvamateriaalia.

SPR:n aamunavaukset
Aamunavaukset käsittelevät meille jokaiselle tärkeitä teemoja rasismista ilmastonmuutokseen ja sodan säännöistä luonnonkatastrofeihin.

Taksvärkki ry:n vuosien 2014-2015 teema: Arjen idolit
Sivustolla aamunavaus teemaan liittyen

Taksvärkki ry:n videot

Taksvärkki ry:n HERÄTYS -suomalaisten ja madagaskarilaisten nuorten yhteisiä jatkotarinoita.

Käspaikan aamunavauksia

Nuorten akatemian aamunavauksia
 Hyvä aamunavaus koskettaa nuoren elämää. Notelta löydät aamunavauksia, jotka käsittelevät hyvää elämää, nuorten elinoloja ja ihmisoikeuksia sekä kulttuuria ja yhteisvastuuta.

Videovinkkejä erilaisista teemoista

Musiikkivideo: "Olen suomalainen" (4,42min.)

Sonata Arctica: I have a right (4min.)

Bai Kamara Jr:n biisi Refugee (4min)

Pikku G:n kylki kyljessä (4min.)

Get up and move! Turpa auki meets Tundu Joor! No more child soldiers! -biisi (5min.)

Plan Suomen videot, lisää videoita YouTubessa

Raappana -Muutoksii feat Asa
Raappanan ja Asan tuore biisi ja video 4.4.2014 ensi-iltaan tulevasta Muutoksii-elokuvasta.