Varhaiskasvatus

Kun selaat tätä sivua löydät vinkkejä varhaiskasvatukseen teemoista: LAPSEN OIKEUDET, VUOROVAIKUTUSTAIDOT JA SYRJINNÄN EHKÄISY, MEDIAKASVATUS, KESTÄVÄ KEHITYS, SADUT JA TARINAT, PELEJÄ MAAILMALTA

Kuvakirja- ja kirjavinkkejä varhaiskasvatukseen

Lapsen oikeudet

Lapsen oikeudet toiminnallisesti varhaiskasvatuksessa
Kuusi eri työpajamallia lapsen oikeuksien käsittelyyn

Pieni YK-kirja
Pieni YK-kirja pohjautuu ajatukseen siitä, että YK:n kantava periaate yhteistyö ja sen toiminnan merkittävimmät osa-alueet turvallisuus, hyvinvointi, ihmisoikeudet, hädässä olevien auttaminen ja yhteisten sääntöjen laatiminen ovat kaikki aiheita, jotka koskettavat myös lapsia.

 

Nenäpäivän materiaalit
Nenäpäivä-aiheisen oppitunnin järjestäminen koulussa tai päiväkodissa on helppoa valmiiden ja ilmaisten oppituntimateriaalien avulla. Nenäpäivän oppituntimateriaalien avulla voitte luokassanne tai päiväkotiryhmässänne tutustua kehitysmaiden lasten elämään.

 

Where children sleep -kuvakirja
Amerikkalainen toimittaja Chris Booth ja valokuvaaja James Mollison kiersivät maailmaa ja ottivat valokuvia lasten makuuhuoneista. Tämän jälkeen he kokosivat kuvista kirjan Where Children Sleep. Koko kirja, josta kuvat voi tulostaa.

Plan globaalikoulun materiaalipankki
Tehtäviä, pelejä, tarinoita ja animaatioita lapsen oikeuksista ladattavissa. Varhaiskasvatukseen sopii eritoten Planilta tilattavat Animoidut artiklat- opas sekä Muistiepeli-pelikortit. Tilaa materiaaleja täältä

Compasito -lasten ihmisoikeuskasvatuksen käsikirja (Euroopan neuvosto 2007, suom.kiel.painos Lasten Keskus 2012)
Tämä mahtava käsikirja tarjoaa käytännön harjoituksia arvojen ja erilaisuuden käsittelemiseen 6-13 vuotiaiden lasten kanssa. S.52 on sisällysluettelo, josta voit katsoa helpoimmat tehtävät, esim. tehtävät 26 ja 32.

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus
Selkeästi rakennettu sivusto vahvistamaan tasa-arvotietoutta. Sivusto sisältää neljä eri kokonaisuutta: Minä ja kulttuuri, kieli ja vuorovaikutus, toiminta ja arki sekä tilat ja välineet.

Maailma on tilkkutäkki
Opas esittelee kaksi työpajaa, jotka liittyvät monikulttuurisuuteen ja kädentaitoihin. Ensimmäisessä pajassa tehdään oma museoesine kierrätysajatuksella. Lopuksi järjestetään näyttely. Toisessa pajaideassa taiteillaan omakuva.

Lasten oikeudet tutuiksi -lapsiasiavaltuutetun sivut lapsille
Tietoa, tehtäviä ja nettipeli lapsen oikeuksista.

Oikeuden aika -opas lapsen oikeuksiin
Unicefin opas on tarkoitettu 3-6-luokkalaisille, mutta tehtäviä voi tehdä soveltavasti myös nuorempien kanssa. Opas on tulostettavissa.

Vuorovaikutustaidot ja syrjinnän ehkäisy

 

OLE OMA ITSESI JA ANNA TOISTENKIN OLLA

Tutustukaa Preziin. Kuvat esitykseen on otettu Todd Parrin kirjasta ”Ei haittaa, jos on erilainen”. Tämä esitys toimii pienen ryhmän kanssa tai myös esimerkiksi koko koululle yhteisessä aamunavauksessa. Esityksen aikana pysähdytään välillä miettimään liitteenä annettuja kysymyksiä vaikka vieruskaverin kanssa. (Teemat: ihonväri, vammaisuus, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, uskonnot, ikä): Pohdintaideat.

SININEN KOIRA

Luetaan alkuun tarina "Sinisestä koirasta" (keks.fi).Kuvat tarinaan löytyvät tästä .
Kuviin sopiva tarina löytyy tästä (tulosta etukäteen). Sinisen koiran tarinaan on valmiiksi 4 erilaista tehtävää. Valitse niistä ryhmällesi sopivat. Tehtävien ohjeet löytyvät tästä. Tästä löytyy Sinisen koiran tarina englanninkielisienä digitarinana.

 

Tapakasvatus ja sosiaaliset taidot
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tuottanut Muumilaakson tarinoiden kuvamateriaalista tietoiskusarjan, jolla halutaan tukea koteja suvaitsevaisuus- ja tapakasvatuksessa.

Reilusti ryhmässä
Mannerheimin Lastensuojeluliiton tuottama tietoiskusarja varhaiskasvatusikäisten sosiaalisten taitojen harjoittelemiseen. Opas pohjautuu Muumilaakson tarinoiden kuvamateriaaliin.

Kiusaamisen ehkäisemisestä päivähoidossa
MLL:n julkaisu  on tarkoitettu käytännön kasvatustyössä toimiville varhaiskasvatuksen ammattilaisille sekä varhaiskasvatusta ohjaaville tahoille. Julkaisussa kuvataan kiusaamista pienten lasten parissa, perustellaan, miksi varhaiskasvatuksessa tarvitaan suunnitelmallista kiusaamista ehkäisevää työtä sekä ohjeistetaan kuinka päiväkodin kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma tehdään.

Rauhantalkoot
Rauhantalkoot on Suomen YK-liiton sosiaalisen ja eettisen kasvatuksen aineisto eri ikäisille lapsille ja varhaisnuorille ja heidän ohjaajilleen. Opas on tulostettavissa 

ABC ensiaskeleet rauhankasvatukseen
Tältä sivustolta löytyy perustietoa rauhan- ja ihmisoikeuskasvatuksen aatteista sekä runsaasti toiminnallisia harjoituksia. Kirja on tulostettavissa acrobat-tiedostona.

Satuja ja tarinoita

Kalle-vaari Amerikassa
Siirtolaisinstituutin interaktiivinen opetuspaketti käsittelee maahanmuuttoa ja siirtolaisuutta. Sopii hyvin esiopetukseen.

Vuosituhannen sadut
Vuosituhannen sadut ovat upeasti taiteilija Julia Vuoren kuvittamia tarinoita vuosituhattavoitteisiin liittyen. Satukokoelmaan kuuluu kahdeksan tarinaa: yksi jokaista vuosituhattavoitetta kohden. Kirjoittajina ovat Tomi Kontio, Tittamari Marttinen, Eppu Nuotio ja Timo Parvela.

Leikkejä maailmalta

Kaiken maailman leikit
Monenlaisia leikkejä eri puolilta maailmaa. Ideapakka avaa uusia näkökulmia muihin maihin ja kulttuureihin hauskan tekemisen kautta. Oivallinen esimerkiksi välituntileikkeihin. Ideapakka on Ideakosken tuotemerkki.

 

Maailman pelit ja leikit
Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan alueelta kerättyjä lasten pelejä ja leikkejä ohjeineen.

Pelejä ja leikkejä eri kulttuureista
Suomen partiolaisten kokoamia leikkivinkkejä

Tansanialaisia liikuntaleikkejä -dvd
Tansanialaisia liikuntaleikkejä, joita voi itse toteuttaa nettivideoiden ja kirjallisten ohjeiden avulla. Osa leikeistä sopii hyvin varhaiskasvatukseen.

Mediakasvatus

Mainiot mediaperheet
Materiaalikokonaisuus opastaa järjestämään Mainiot Mediaperheet -tilaisuuden ja antaa taustatietoa lasten ja kotien media-arjesta, koulun ja päiväkodin roolista ja mediakasvatuksesta kasvatuskumppanuuden hengessä.

Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa
Mediamuffinssi-hanke ja Stakes ovat tuottaneet yhteistyössä Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa -oppaan. Opas on tarkoitettu varhaiskasvattajille mediakasvatuksen tietopaketiksi.

Mediakasvatusaineistot varhaiskasvatukseen
Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivut sisältävät kattavasti tietoa lasten mediakasvatuksesta sekä vinkkejä mediakasvatuksen toteuttamiseen.

Kestävä kehitys

 
Opettajan opas varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen, joka ohjaa tutkimaan omaa osuutta globaaleissa vaikutusten ketjuissa. Oppaan on tuottanut Suomen ympäristökasvatuksen seura.

WWF:n Saimaan kuutti ja lumiukko (2014)
Markus Majaluoman kirjoittama ja kuvittama hauska satu sopii johdannoksi norppa-aiheeseen. Opettajan opas

Vastuullista ruokaa
Nuoremmille suunniteltu uusi oppimateriaali. WWF:n ja Raision yhdessä tuottamaa vihkonen, johon kuuluu myös opettajan opas. Voit myös tilata materiaalin WWF:ltä

Ympäristökasvatus.fi
Ympäristökasvatukseen sopivia materiaaleja seuraavista teemoista: vesi, energia, jätteiden vähentäminen, lähiympäristö, kestävä kulutus sekä yhteinen maapallo. Jokaisen teeman alle on koottu Vihreä lippu -osallistujien hyväksi havaitsemia käytäntöjä eli helmiä sekä opetukseen ja oppimiseen soveltuvia linkkejä.

Tarinoita metsästä -dvd:n opetusmateriaali
Opetusmateriaali johdattaa metsään seuraamaan oksilla pyrähteleviä tiaisia, talviunillaan kuorsaavaa karhua ja monia muita lajeja. Materiaali on tarkoitettu päiväkotien, koulujen ja muun ympäristökasvatustoiminnan vapaaseen käyttöön. 

Matti-ahma – ahmatti
WWF:n uusi materiaali varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen. Matin tarina ja materiaalin hauskat leikit tekevät tuntemattoman suurpedon tutuksi ja kiinnostavaksi lapsille. Tilaa materiaali painettuna tai tutustu siihen verkossa (pdf-tiedosto 1,5 Mt).

Luonto kutsuu seikkailuun
WWF:n vihkosta löytyy mukavia tehtäviä perheen tai päiväkodin yhteiselle luontoretkelle.

 Keke päiväkodissa - kestävän kehityksen opas
Käytännönläheinen opas päiväkotien suunnitelmalliseen kestävän kehityksen ohjelmatyöhön. Julkaistaan tammikuussa 2011. Muita julkaisuja

Kiuru ja koppakuoriainen
Tietoa ja käytännön vinkkejä luontokasvatuksesta ja kestävän arjen valinnoista. Toinen, uudistettu painos. Julkaisija Vantaan kaupunki 2010. (pdf)

Lasten maapalloretki
Päiväkotien matka ympäristöystävälliseen elämään. Monipuolinen materiaali sisältää tehtäviä, joiden kautta lapset pääsevät itse toimimaan ympäristön hyväksi. Mukana myös leikkejä, lauluja, pelejä ja tietoiskuja aiheisiin liittyen.

Keijukaiskuningattaren lahja
Vihreä draamaohjelma päiväkoti-ikäisille
 
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen materiaalipankki
Sivuston teemoina ovat mm. kierrätys ja ympäristövastuullisuus. Sivuilta löytyy monipuolisesti mm. erilaisia toiminnallisia- ja draamaharjoituksia, lauluja, leikkejä, askarteluvinkkejä sekä värityskuvia ja linkki youtuben Rojupöhö näytelmän filmatisointiin.

Vihreää draamaa lelumaassa
"Vihreää draamaa lelumaassa" on opas (PDF- muodossa). Sen tavoitteena on tuoda draamaharjoituksia välineeksi lasten ympäristökasvatukseen. Suunniteltu kokonaisuus sisältää kaksi draamaohjelmaa, joiden tarinan tapahtumia kuvataan yhdessä tehden ja leikkien. Lisäksi mukana on ohjelmien välillä toteuttavia leikkejä.

Fiksu eskari-sivusto
Sivusto jätteen synnyn ehkäisystä esikouluikäisille ja alkuopetukseen. Sivusto sisältää askartelutehtäviä, pelejä, leikkejä, nukketeatteria, loruja ja tarinoita ympäristökasvatuksen tueksi.

Ympäristösalaisuuksia
Tarina Tomista, joka nukahtaa lempikaapissaan ja päätyykin kuulemaan tärkeitä salaisuuksia yhdessä ystävänsä Lilli-ketun kanssa. Kirjanen on suunniteltu kasvatuksellisesti herättämään 6–10-vuotiaiden lasten kiinnostus ympäristökysymyksiin.

  Ääriviivakuvat kaloista
Piirretyt ääriviivakuvat eri kalalajeista. Hyödynnä eri oppiaineissa.