Matkalaukut

Matkalaukun kanssa maailmalle

Maailmankoulu lainaa kouluille globaalikasvatuksen teemoja syventäviä matkalaukkuja 2-6 viikon laina-ajalla. Matkalaukkuihin on koottu julkaisuja, video- ja dvd-filmejä, lautapelejä, julistesarjoja, kuvakortteja sekä toiminta- ja pohdintatehtäviä. Lisäksi jokaisessa laukussa on valmiina tuntisuunnitelma- ja työpajaehdotuksia sekä lisämateriaalia opettajalle. Matkalaukut ovat suunnitelleet ja toteuttaneet pedagogiset ammattilaiset.

Opettajan kommentti

Kullakin paikkakunnalla on hieman erilainen laukkutarjonta.

Katso kaupunkisi matkalaukkutarjonta: Turku, Oulu, Helsinki, Kokkola, Satakunta, Tampereen seutu

 

Maailmankoulun matkalaukkujen teemoja ovat mm.:

Mistä sadut tulevat?
Monikulttuurisuuden riemua satujen, leikkien ja musiikin kautta. Varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen suunnatun matkalaukun mukana tutustutaan kulttuurien moninaisuuteen niin Suomessa kuin maailmallakin. (1-3 lk, varhaiskasvatus)

Moninaiset perheet
Matkalaukku käsittelee perheteemaa satujen, kuvien ja harjoitusten kautta – perheiden kirjo tulee tutuksi esimerkiski adoptio-, sateenkaari-, ja maahanmuuttajaperheisiin liittyvän materiaalin kautta. (varhaiskasvatus, 1-3 lk)

Lapsen oikeudet
Matkalaukku sisältää toiminnallisia harjoituksia, työpajavinkkejä, pelejä, musiikkia ja videomateriaalia YK:n lasten oikeuksiin liittyen.  (1-6 lk) 

Rauhaa!
Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn. Rauhaa!-matkalaukusta löytyy kaksi versiota, yksi alakoulun ja toinen yläkoulun ja lukion oppilaille. (1-6 lk ja 7-9 lk/lukio)

Paossa
Laukun teemoina ovat pakolaisuus, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat. Laukku sisältää runsaasti toiminnallisia harjoituksia, julisteita, musiikkia, lasten ja nuorten omia tarinoita Suomeen tulemisesta, video/dvd- sekä muuta visuaalista materiaalia. (1-9 lk)

 Moninainen Suomi
Moninaisuutta ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa - Suomi on moninaisempi maa kuin ensi näkemältä ajattelisi! Matkalaukku pyrkii avaamaan kuvaa lähiympäristöstämme kauniin monenkirjavana kaleidoskooppina. Mukana musiikkia, tarinoita sekä kuva- ja posterimateriaalia. (3-6 lk ja 7-9 lk)

Viesti ja välitä
Miten media rakentaa mielikuviamme? Mitä ovat vaihtoehtoiset kommunikaatiotavat? Mitkä ovat sananvapauden rajat? Kenellä on oikeus lukutaitoon? Media- ja viestintäkasvatuksen matkalaukku pureutuu näihin kysymyksiin  monipuolisin tehtävin ja havaintomateriaalein. Laukusta on omat versionsa ala- ja yläkouluikäisille. (1-6 lk ja 7-9 lk/lukio)

Monikulttuurinen nuortenkirjanäyttely (yli 30 nuorten romaania)
Monikulttuuriset nuortenkirjanäyttelyt ovat teemalukemistoja, joihin on koottu eri-ikäisille nuorille sopivia kaunokirjallisia teoksia (romaaneja, lyriikkaa, elämäkertoja). Eri kirjoja yhdistää moninaisuuden tematiikka, jota käsitellään kaikissa kirjoissa eri näkökulmista. Näyttelyn mukana on myös ideoita aiheen syventämiseksi opetuksessa. Yläkouluikäisille suunnatussa näyttelyssä on 32 kirjaa, lukioikäisille suunnatussa 23. (7-9 lk ja lukio)