Matkalaukut

Matkalaukun kanssa maailmalle

Maailmankoulu lainaa kouluille globaalikasvatuksen teemoja syventäviä matkalaukkuja 2-6 viikon laina-ajalla. Matkalaukkuihin on koottu julkaisuja, video- ja dvd-filmejä, lautapelejä, julistesarjoja, kuvakortteja sekä toiminta- ja pohdintatehtäviä. Lisäksi jokaisessa laukussa on valmiina tuntisuunnitelma- ja työpajaehdotuksia sekä lisämateriaalia opettajalle. Matkalaukut ovat suunnitelleet ja toteuttaneet pedagogiset ammattilaiset.

Opettajan kommentti

Kullakin paikkakunnalla on hieman erilainen laukkutarjonta.

Katso kaupunkisi matkalaukkutarjonta: Turku, Oulu, Helsinki, Kokkola, Satakunta, Tampereen seutu

Maailmankoulun matkalaukkujen teemoja ovat mm.:

Mistä sadut tulevat?
Monikulttuurisuuden riemua satujen, leikkien ja musiikin kautta. Varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen suunnatun matkalaukun mukana tutustutaan kulttuurien moninaisuuteen niin Suomessa kuin maailmallakin. (1-3 lk, varhaiskasvatus)

Moninaiset perheet
Matkalaukku käsittelee perheteemaa satujen, kuvien ja harjoitusten kautta – perheiden kirjo tulee tutuksi esimerkiski adoptio-, sateenkaari-, ja maahanmuuttajaperheisiin liittyvän materiaalin kautta. (varhaiskasvatus, 1-3 lk)

Lapsen oikeudet
Matkalaukku sisältää toiminnallisia harjoituksia, työpajavinkkejä, pelejä, musiikkia ja videomateriaalia YK:n lasten oikeuksiin liittyen.  (1-6 lk)

Rauhaa!
Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn. Rauhaa!-matkalaukusta löytyy kaksi versiota, yksi alakoulun ja toinen yläkoulun ja lukion oppilaille. (1-6 lk ja 7-9 lk/lukio)

Paossa
Laukun teemoina ovat pakolaisuus, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat. Laukku sisältää runsaasti toiminnallisia harjoituksia, julisteita, musiikkia, lasten ja nuorten omia tarinoita Suomeen tulemisesta, video/dvd- sekä muuta visuaalista materiaalia. (1-9 lk)